Przepis na ciasto marchewkowe pachnące jesienią

2018-09-24
Przepis na ciasto marchewkowe pachnące jesienią

W tym roku mieliśmy prawdziwą zmianę pory roku – wraz z nastaniem pierwszego dnia jesieni pogoda zmieniła się w typowo jesienną aurę. Wyciągając z dna szafy ciepłe swetry nabieramy ochoty na rozgrzewającą herbatę… Co lepszego można przygotować domownikom na jesienna chandrę, niż pyszne, korzenne ciasto marchewkowe prosto z piekarnika?


Ciasto marchewkowe to jeden tych z cudownych wypieków, które zawsze wychodzą i niewiele trzeba, by smakowały wybornie. To wilgotne, mięsiste i pachnące przyprawami ciasto kojarzące się z jesienią.

Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej. Do dokładnego ich odmierzenia polecamy wagę z misą – link.
-300 g marchewki startej na grubych oczkach
-260 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki cynamonu lub mieszanki korzennej
-290 ml oleju
-250 g brązowego cukru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
-4 duże jajka
-100 g lekko posiekanych orzechów włoskich
(do łatwego siekania warto posiadać mikser z blenderem -> link)


Polewa kremowa:
-300 g śmietankowego serka kanapkowego lub mascarpone
-90 g masła w temperaturze pokojowej
-1/4 szklanki cukru pudru


Włącz piekarnik i ustaw grzanie góra-dół na temperaturę 170ºC. W misie miksera planetarnego lub innym pojemnym naczyniu umieść olej, cukier i wanilię. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Dodawaj jajka jedno po drugim, stale mieszając. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodaj startą marchewkę oraz posiekane orzechy i wymieszaj.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie wykonaj krem: masło i cukier umieść w misie miksera. Utrzyj do otrzymania puszystej i jasnej masy. Porcjami dodawaj serek, najlepiej w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.
Po wystudzeniu posmaruj ciasto z wierzchu polewą i przyozdób orzechami.

Smacznego! :)


(WEL)

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel