Darmowa dostawa od 199,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na ciasto marchewkowe pachnące jesienią

2018-09-24
Przepis na ciasto marchewkowe pachnące jesienią

W tym roku mieliśmy prawdziwą zmianę pory roku – wraz z nastaniem pierwszego dnia jesieni pogoda zmieniła się w typowo jesienną aurę. Wyciągając z dna szafy ciepłe swetry nabieramy ochoty na rozgrzewającą herbatę… Co lepszego można przygotować domownikom na jesienna chandrę, niż pyszne, korzenne ciasto marchewkowe prosto z piekarnika?


Ciasto marchewkowe to jeden tych z cudownych wypieków, które zawsze wychodzą i niewiele trzeba, by smakowały wybornie. To wilgotne, mięsiste i pachnące przyprawami ciasto kojarzące się z jesienią.

Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej. Do dokładnego ich odmierzenia polecamy wagę z misą – link.
-300 g marchewki startej na grubych oczkach
-260 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki cynamonu lub mieszanki korzennej
-290 ml oleju
-250 g brązowego cukru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
-4 duże jajka
-100 g lekko posiekanych orzechów włoskich
(do łatwego siekania warto posiadać mikser z blenderem -> link)


Polewa kremowa:
-300 g śmietankowego serka kanapkowego lub mascarpone
-90 g masła w temperaturze pokojowej
-1/4 szklanki cukru pudru


Włącz piekarnik i ustaw grzanie góra-dół na temperaturę 170ºC. W misie miksera planetarnego lub innym pojemnym naczyniu umieść olej, cukier i wanilię. Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Dodawaj jajka jedno po drugim, stale mieszając. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodaj startą marchewkę oraz posiekane orzechy i wymieszaj.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie wykonaj krem: masło i cukier umieść w misie miksera. Utrzyj do otrzymania puszystej i jasnej masy. Porcjami dodawaj serek, najlepiej w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby.
Po wystudzeniu posmaruj ciasto z wierzchu polewą i przyozdób orzechami.

Smacznego! :)


(WEL)

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel