Darmowa dostawa od 199,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Proste parzenie zielonej herbaty

2018-10-18
Proste parzenie zielonej herbatyZielona herbata nie jest gorzka, tylko słodkawa! Wszystkie jej właściwości, także zdrowotne, można wydobyć dzięki odpowiedniemu procesowi parzenia. Zielona herbata to nie wszystko – może masz ochotę odkryć herbaty niebieskie (oolungi), białe lub yerba mate? Jeśli tak jak my jesteś fanem herbat, zapraszamy do lektury :)

Samo zdrowie
Zielona herbata ma szereg potwierdzonych naukowo właściwości, które możesz wykorzystać zgodnie ze swoimi potrzebami, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i energią. Niektóre z nich to:
- działanie bakteriobójcze
- pobudzanie do wydzielania soków trawiennych
- obniżanie ciśnienia krwi
- zawartość flawonoidów wzmacniających naczynia krwionośne i przeciwdziałających zakrzepom krwi
- zawartość fluoru chroniącego zęby przed próchnicą
- zawartość garbników zapobiegających nowotworom
- moczopędność
- zawartość witamin C, E i B oraz soli mineralnych
- przyspieszanie metabolizmu

Energia w płynie
Liście herbaty pochodzą z rośliny zwanej fachowo Camellia Sinensis charakteryzującej się przyjemnym zapachem oraz zawartością kofeiny (zwanej też- teiną). Wbrew pozorom pobudzająca moc naparu jest większa, jeśli liście są zaparzane krócej. Przy zbyt długim parzeniu lub zbyt wysokiej temperaturze z liści wytrącają się garbniki, które działają relaksująco oraz powodują gorzki, cierpki smak. Jeśli więc zależy ci na pobudzającym działaniu herbaty pamiętaj, że zbyt długo parzona działa raczej uspokajająco (oczywiście dla całego organizmu – dla samych kubków smakowych będzie to mocny kop ;)).

Czy parzenie zielonej herbaty może być łatwe?
Zielone herbaty potrafią być bardzo kapryśne. Jeśli źle do nich podejdziemy, użyjemy zbyt wysokiej temperatury lub zbytnio przedłużymy czas parzenia możemy zupełnie zepsuć smak wielu z nich. Dlatego swoją przygodę z tą grupą herbat, można zacząć z tymi nieco bardziej „cierpliwymi” - to takie herbaty, które ciężej źle zaparzyć, a czasem trzeba się nawet o to szczególnie postarać – jedną z nich jest Misty Green. Możemy też zaopatrzyć się odpowiednią wiedzę oraz przyrządy i od razu ruszać na podbój wykwintnych, delikatnych herbat. w końcu do odważnych świat należy.

A oto przepis na idealną herbatę:
Napar przygotowujemy w proporcji: jedna łyżeczka zielonej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Jeżeli chcemy uzyskać mocniejszy i bardziej pobudzający napar – po prostu dodajemy więcej liści. Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju i jakości zielonej herbaty, najczęściej jednak oscyluje między 70°C a 80°C. Jak sprawdzić temperaturę? Możemy do tego celu zaopatrzyć się w specjalny termometr do herbaty lub przelewać do kolejnych kubków – trzykrotne przelanie i zagrzanie kubka daje zwykle temperaturę około 70°C. Najprościej jednak jest przygotować wodę na herbatę w specjalnym czajniku, którzy zagrzeje nam wodę idealnie do żądanej temperatury (dwie wersje kolorystyczne takiego czajnika znajdziesz w naszej ofercie). Czas parzenia zależy od naszych upodobań, jednak najlepsze walory smakowe osiągane są zazwyczaj około 2-3 minuty. Po tym czasie usuń liście z naparu, aby nie dopuścić do przeparzenia.
Uwaga! Jeżeli masz zamiar dodać do herbaty cytrynę – zrób to dopiero teraz, aby nie dopuścić do kontaktu soku cytrynowego z liśćmi (taki kontakt prowadzi do wytrącenia się szkodliwych związków aluminium).
Następnie… spróbuj! :) Prawidłowo zaparzona zielona herbata powinna być słodkawa i charakteryzować się bogatym, roślinnym aromatem.

Herbata z przyjaciółmi
Do parzenia herbaty można też wykorzystać specjalne czajniczki, czarki i gaiwany – nie są one konieczne, jednak jeśli najdzie cię taka ochota – ułatwią dzielenie się herbatą z przyjaciółmi. Dobrej jakości liście możemy parzyć wielokrotnie (dwa, trzy a nawet cztery razy), wydłużając kolejne parzenie o następne 30-60 sekund. Wielu herbaciarzy uznaje, że drugie parzenie jest najlepsze w smaku, chociaż mniej pobudzające niż pierwsze.


Na zdrowie!



(WEL)
Pokaż więcej wpisów z Październik 2018

Polecane

pixelpixelpixelpixelpixel