Pierniczki świąteczne!
2019-12-05
Już chyba pora na zabranie się do pieczenia świątecznych pierników i pierniczków! Korzenne, kruche i kolorowo ozdobione pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą świątecznego stołu.
Pierniki mogą być małymi, czy też większymi ciasteczkami. Polewane są bardzo często z wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przełożone marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Istnieją również większe formaty pierników, które wypiekane są jako duże bloki. Zwykle przekładane są one warstwami marmolad.Skąd wzięła się nazwa piernik? - najprawdopodobniej od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny. Czym tak właściwie są pierniczki? Na ogół są one wykonywane z twardego, ciemnobrązowego ciasta, z mieszaniny mąki pszennej oraz żytniej. Dodać należy również mleko, jajka, karmelizowany cukier oraz miód. Bardzo ważnymi składnikami w tym wypadku są przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz czy anyż. To właśnie one nadają piernikom tak intensywny i charakterystyczny zapach.
W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób!
Zachęcamy więc już teraz do pieczenia pierniczków. Można je później zjeść ze smakiem, lub przygotować wersję do powieszenia na choinkę. Zapach pierniczków wraz z zapachem żywej choinki stworzą niesamowicie świąteczny nastrój.
Obecnie pierniki wtopiły się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z najważniejszych symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może zabraknąć nie tylko na świątecznym stole, lecz także na choince - nawet jeśli w natłoku obowiązków, zabiegani i zapracowani nie mamy czasu, by zgodnie z tradycyjną recepturą przygotować je własnoręcznie.
Obecnie pierniki wtopiły się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z najważniejszych symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może zabraknąć nie tylko na świątecznym stole, lecz także na choince - nawet jeśli w natłoku obowiązków, zabiegani i zapracowani nie mamy czasu, by zgodnie z tradycyjną recepturą przygotować je własnoręcznie.
Poniżej przedstawimy jeden z wielu przepisów na te świąteczne przysmaki.
Składniki na pierniczki:
- 300 g miodu*
- 500 g mąki*
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru*
- 120 g masła*
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g przyprawy do piernika*
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
*Wszystkie składniki możesz precyzyjnie zważyć na jednej z wag oferty Łucznika
Sposób przygotowania:
Podgrzej miód, następnie na stolnicy wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników.
Wymieszaną masę odłóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cienko rozwałkowuj porcje ciasta, podsypując je mąką. Wykrawaj pierniczki w świątecznych kształtach i układaj je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pierniczki będą miały być powieszone na choince to zrób dziury na zawieszki.
wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli pierniczki będą miały być powieszone na choince to zrób dziury na zawieszki.
Ciasteczka piecz około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Gotowe pierniczki udekoruj ulubionymi polewami, np. czekoladą, posypkami lub kolorowym lukrem.
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2019
Polecane
Podziel się swoim komentarzem z innymi