Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pierniczki świąteczne!

2019-12-05
Pierniczki świąteczne!
Już chyba pora na zabranie się do pieczenia świątecznych pierników i pierniczków! Korzenne, kruche i kolorowo ozdobione pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą świątecznego stołu.
Pierniki mogą być małymi, czy też większymi ciasteczkami. Polewane są bardzo często z wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przełożone marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Istnieją również większe formaty pierników, które wypiekane są jako duże bloki. Zwykle przekładane są one warstwami marmolad.Skąd wzięła się nazwa piernik? - najprawdopodobniej od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny. Czym tak właściwie są pierniczki? Na ogół są one wykonywane z twardego, ciemnobrązowego ciasta, z mieszaniny mąki pszennej oraz żytniej. Dodać należy również mleko, jajka, karmelizowany cukier oraz miód. Bardzo ważnymi składnikami w tym wypadku są przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz czy anyż. To właśnie one nadają piernikom tak intensywny i charakterystyczny zapach.
W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób!
Zachęcamy więc już teraz do pieczenia pierniczków. Można je później zjeść ze smakiem, lub przygotować wersję do powieszenia na choinkę. Zapach pierniczków wraz z zapachem żywej choinki stworzą niesamowicie świąteczny nastrój.





Obecnie pierniki wtopiły się w polską tradycję bożonarodzeniową i stały się jednym z najważniejszych symboli tych świąt. Różnokształtnych i różnokolorowych pierniczków nie może zabraknąć nie tylko na świątecznym stole, lecz także na choince - nawet jeśli w natłoku obowiązków, zabiegani i zapracowani nie mamy czasu, by zgodnie z tradycyjną recepturą przygotować je własnoręcznie.

Poniżej przedstawimy jeden z wielu przepisów na te świąteczne przysmaki.




      Składniki na pierniczki:
  •     300 g miodu*
  •     500 g mąki*
  •     1 jajko
  •     100 g cukru pudru*
  •     120 g masła*
  •     2 łyżki soku z cytryny
  •     1 szklanka cukru pudru
  •     1 łyżeczka imbiru
  •     1 łyżeczka kardamonu
  •     1 łyżeczka mielonych goździków
  •     2 łyżeczki cynamonu
  •     50 g przyprawy do piernika*
  •     1 łyżeczka gorzkiego kakao
  •     2 łyżeczki sody oczyszczonej
    *Wszystkie składniki możesz precyzyjnie zważyć na jednej z wag oferty Łucznika

    Sposób przygotowania:
   
    Podgrzej miód, następnie na stolnicy wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników.
    Wymieszaną masę odłóż na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie cienko rozwałkowuj porcje ciasta, podsypując je mąką. Wykrawaj pierniczki w świątecznych kształtach i układaj je na blasze
    wyłożonej papierem do   pieczenia. Jeśli pierniczki będą miały być powieszone na choince to zrób dziury na zawieszki.
    Ciasteczka piecz około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
    Gotowe pierniczki udekoruj ulubionymi polewami, np. czekoladą, posypkami lub kolorowym lukrem.






Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2019

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixelpixelpixelpixelpixel