Najłatwiejsze pączki na świecie!
2019-02-28
No i nadszedł koniec karnawału. Na ten dzień czeka każdy łasuch - i nie tylko! W końcu w Tłusty Czwartek każdemu wolno zrobić odstępstwo od diety :) Czy wiesz, jak dawniej obchodzono to święto? No i jak zrobić pączki w domu... ale tak, żeby się nie narobić?
Początki tego zwyczaju sięgają czasów antycznych. Tłusty Czwartek, nazywany "Tłustym Dniem", był czasem, kiedy żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny. Tego dnia na stołach stawiano różnego rodzaju tłuste potrawy, w tym mięsa oraz wypieki z nadziewanego ciasta chlebowego, które popijano winem.
Wraz z nastaniem chrześcijaństwa zwyczaj został powiązany z przełomem karnawału i wielkiego postu. Zgodnie z tradycją jest to zawsze ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału, dając okazję do pofolgowania sobie niejako "na zapas" przed zbliżającym się czasem postnej wstrzemięźliwości.
Niegdyś powszechnie objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem - co dziś może wydawać się zupełnie egzotyczne! Około wieku XVI tłuste, mięsne potrawy, zostały zastąpione słodkościami i do dziś półki we wszystkich cukierniach uginają się pod ciężarem najróżniejszych karnawałowych słodkości, pączków nadziewanych wieloma rodzajami wymyślnych powideł, dżemów, musów, budyniów i kremów, a także faworków, róży karnawałowych, donutów, pączków hiszpańskich, włoskich, oponek i wielu, wielu innych.
Pączki, jak to pączki - bywają kaloryczne. Przeciętny pączek dostarcza energii na poziomie około 292-300 kcal. Tę wartość można jednak znacząco obniżyć wykonując pączki samodzielnie!
Samodzielne wytwarzanie pączków bywa jednak czasochłonne i uciążliwe: wyrabianie ciasta drożdżowego, czekanie aż wyrośnie, formowanie, smażenie, nadziewanie... Można ułatwić sobie ten proces przy pomocy specjalnego miksera z hakiem do wyrabiania (serdecznie polecamy!) lub... przygotować "oszukane" pączki przy użyciu maszynki do popcakes. Przygotowuje się je niezwykle szybko, bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu i oczekiwania na wyrastanie ciasta. Czy warto spróbować? Oczywiście, że warto! Są przepyszne, rozpływają się w ustach a po nadzianiu i oblaniu lukrem lub czekoladą świetnie udają klasyczne pączuszki.
Przepis na "oszukane" pączki z maszynki do popcakes:
Z podanej ilości składników wychodzi około 30 sztuk. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Naszykuj:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 60 g masła lub oleju
• 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały, rozgnieciony banan)
• 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• szczyptę soli
Do dekoracji:
• ulubione nadzienie
• lukier, cukier-puder lub roztopioną czekoladę
• kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dowolną inną posypkę do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku popcakes.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę lub deskę, aby odpowiednio ostygły i tymczasem wstawiamy kolejną porcję ciastek.
Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Nadziewamy przy pomocy rękawa cukierniczego i dowolnie dekorujemy.
Voila!
Początki tego zwyczaju sięgają czasów antycznych. Tłusty Czwartek, nazywany "Tłustym Dniem", był czasem, kiedy żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny. Tego dnia na stołach stawiano różnego rodzaju tłuste potrawy, w tym mięsa oraz wypieki z nadziewanego ciasta chlebowego, które popijano winem.
Wraz z nastaniem chrześcijaństwa zwyczaj został powiązany z przełomem karnawału i wielkiego postu. Zgodnie z tradycją jest to zawsze ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału, dając okazję do pofolgowania sobie niejako "na zapas" przed zbliżającym się czasem postnej wstrzemięźliwości.
Niegdyś powszechnie objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem - co dziś może wydawać się zupełnie egzotyczne! Około wieku XVI tłuste, mięsne potrawy, zostały zastąpione słodkościami i do dziś półki we wszystkich cukierniach uginają się pod ciężarem najróżniejszych karnawałowych słodkości, pączków nadziewanych wieloma rodzajami wymyślnych powideł, dżemów, musów, budyniów i kremów, a także faworków, róży karnawałowych, donutów, pączków hiszpańskich, włoskich, oponek i wielu, wielu innych.
Pączki, jak to pączki - bywają kaloryczne. Przeciętny pączek dostarcza energii na poziomie około 292-300 kcal. Tę wartość można jednak znacząco obniżyć wykonując pączki samodzielnie!
Samodzielne wytwarzanie pączków bywa jednak czasochłonne i uciążliwe: wyrabianie ciasta drożdżowego, czekanie aż wyrośnie, formowanie, smażenie, nadziewanie... Można ułatwić sobie ten proces przy pomocy specjalnego miksera z hakiem do wyrabiania (serdecznie polecamy!) lub... przygotować "oszukane" pączki przy użyciu maszynki do popcakes. Przygotowuje się je niezwykle szybko, bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu i oczekiwania na wyrastanie ciasta. Czy warto spróbować? Oczywiście, że warto! Są przepyszne, rozpływają się w ustach a po nadzianiu i oblaniu lukrem lub czekoladą świetnie udają klasyczne pączuszki.
Przepis na "oszukane" pączki z maszynki do popcakes:
Z podanej ilości składników wychodzi około 30 sztuk. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Naszykuj:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 60 g masła lub oleju
• 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały, rozgnieciony banan)
• 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• szczyptę soli
Do dekoracji:
• ulubione nadzienie
• lukier, cukier-puder lub roztopioną czekoladę
• kandyzowaną skórkę pomarańczową lub dowolną inną posypkę do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku popcakes.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę lub deskę, aby odpowiednio ostygły i tymczasem wstawiamy kolejną porcję ciastek.
Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Nadziewamy przy pomocy rękawa cukierniczego i dowolnie dekorujemy.
Voila!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019