Darmowa dostawa od 299,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kuleczki śniegowe

2019-11-19
Kuleczki śniegowe

Słodkie kuleczki śniegowe urzekły nas swoją prostotą i uroczym wyglądem. To małe, niezobowiązujące słodkości, wprost idealne do kubka aromatycznej zimowej kawy, herbaty lub gorącej czekolady. Pysznie smakują a przy tym pięknie wyglądają i... dobrze prezentują się na zdjęciach ;) Świetnie wpisują się w zimowy klimat, kiedy mamy ochotę tylko owinąć się w koc i pozostać na kanapie z dobrą książką, gorącym napojem i ciasteczkiem. Tylko czy na jednym się skończy? Poniżej wstawiamy przepis - zdziwisz się, jaki jest prosty!


Czy wiesz, dlaczego tak chętnie podjadamy słodycze podczas picia kawy? Kawa nie ma jednego, określonego zapachu, ale zawiera w sobie ogromna ilość związków aromatycznych - w sumie jest ich ponad 800! Ich występowanie i natężenie jest różne w zależności od pochodzenia i obróbki ziarna, ale n
ajczęściej występującymi są aromaty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu. Po zagryzieniu kawy tego typu słodkościami wzmacnia się intensywność ich smaku, co daje nam jeszcze większa przyjemność. To dlatego właśnie pijąc kawę mamy tak wielką ochotę na słodycze :)
Nie inaczej jest z herbatą - ona również posiada cały wachlarz aromatów, które łatwo łączą się ze słodkimi zapachami łakoci. Co dopiero mówić o kakale, które samo w  sobie jest słodką, czekoladową przyjemnością...

Zimą gorące napoje smakują jakoś lepiej - można ogrzać zmarznięte ręce, podleczyć zbliżający się katar i pogonić jesienno-zimową chandrę. 

Ale, ale! Miało być o ciasteczkach. Te ze zdjęcia upieczesz raz - dwa w maszynce do ciastek i jest to najłatwiejszy sposób.





Z przepisu wychodzi około 30 sztuk kuleczek
. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.


Naszykuj:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 60 g masła lub oleju
  • 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały banan)
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Szczyptę soli
  • Cukier waniliowy lub olejek
  • Cukier-puder
  • 200g czekolady 
  • Drewniany patyczek



Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku ciastek. 
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko oraz aromat waniliowy i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę do studzenia i w tym czasie wstawiamy kolejną porcję ciastek.

Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Końcówkę patyczka wbij w ciasteczko i zanurz je w czekoladzie. Wyciągnij, odczekaj kilka sekund i obtocz cukrem-pudrem. 

Voila! Zajadamy :)





(WEL)

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019

Polecane

pixelpixelpixelpixelpixel