Kuleczki śniegowe
Słodkie kuleczki śniegowe urzekły nas swoją prostotą i uroczym wyglądem. To małe, niezobowiązujące słodkości, wprost idealne do kubka aromatycznej zimowej kawy, herbaty lub gorącej czekolady. Pysznie smakują a przy tym pięknie wyglądają i... dobrze prezentują się na zdjęciach ;) Świetnie wpisują się w zimowy klimat, kiedy mamy ochotę tylko owinąć się w koc i pozostać na kanapie z dobrą książką, gorącym napojem i ciasteczkiem. Tylko czy na jednym się skończy? Poniżej wstawiamy przepis - zdziwisz się, jaki jest prosty!
Czy wiesz, dlaczego tak chętnie podjadamy słodycze podczas picia kawy? Kawa nie ma jednego, określonego zapachu, ale zawiera w sobie ogromna ilość związków aromatycznych - w sumie jest ich ponad 800! Ich występowanie i natężenie jest różne w zależności od pochodzenia i obróbki ziarna, ale najczęściej występującymi są aromaty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu. Po zagryzieniu kawy tego typu słodkościami wzmacnia się intensywność ich smaku, co daje nam jeszcze większa przyjemność. To dlatego właśnie pijąc kawę mamy tak wielką ochotę na słodycze :)
Nie inaczej jest z herbatą - ona również posiada cały wachlarz aromatów, które łatwo łączą się ze słodkimi zapachami łakoci. Co dopiero mówić o kakale, które samo w sobie jest słodką, czekoladową przyjemnością...
Zimą gorące napoje smakują jakoś lepiej - można ogrzać zmarznięte ręce, podleczyć zbliżający się katar i pogonić jesienno-zimową chandrę.
Ale, ale! Miało być o ciasteczkach. Te ze zdjęcia upieczesz raz - dwa w maszynce do ciastek i jest to najłatwiejszy sposób.
Z przepisu wychodzi około 30 sztuk kuleczek. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Naszykuj:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 60 g masła lub oleju
- 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały banan)
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Szczyptę soli
- Cukier waniliowy lub olejek
- Cukier-puder
- 200g czekolady
- Drewniany patyczek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku ciastek.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko oraz aromat waniliowy i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę do studzenia i w tym czasie wstawiamy kolejną porcję ciastek.
Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Końcówkę patyczka wbij w ciasteczko i zanurz je w czekoladzie. Wyciągnij, odczekaj kilka sekund i obtocz cukrem-pudrem.
Voila! Zajadamy :)
(WEL)