Darmowa dostawa od 199,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kuleczki śniegowe

2019-11-19
Kuleczki śniegowe

Słodkie kuleczki śniegowe urzekły nas swoją prostotą i uroczym wyglądem. To małe, niezobowiązujące słodkości, wprost idealne do kubka aromatycznej zimowej kawy, herbaty lub gorącej czekolady. Pysznie smakują a przy tym pięknie wyglądają i... dobrze prezentują się na zdjęciach ;) Świetnie wpisują się w zimowy klimat, kiedy mamy ochotę tylko owinąć się w koc i pozostać na kanapie z dobrą książką, gorącym napojem i ciasteczkiem. Tylko czy na jednym się skończy? Poniżej wstawiamy przepis - zdziwisz się, jaki jest prosty!


Czy wiesz, dlaczego tak chętnie podjadamy słodycze podczas picia kawy? Kawa nie ma jednego, określonego zapachu, ale zawiera w sobie ogromna ilość związków aromatycznych - w sumie jest ich ponad 800! Ich występowanie i natężenie jest różne w zależności od pochodzenia i obróbki ziarna, ale n
ajczęściej występującymi są aromaty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu. Po zagryzieniu kawy tego typu słodkościami wzmacnia się intensywność ich smaku, co daje nam jeszcze większa przyjemność. To dlatego właśnie pijąc kawę mamy tak wielką ochotę na słodycze :)
Nie inaczej jest z herbatą - ona również posiada cały wachlarz aromatów, które łatwo łączą się ze słodkimi zapachami łakoci. Co dopiero mówić o kakale, które samo w  sobie jest słodką, czekoladową przyjemnością...

Zimą gorące napoje smakują jakoś lepiej - można ogrzać zmarznięte ręce, podleczyć zbliżający się katar i pogonić jesienno-zimową chandrę. 

Ale, ale! Miało być o ciasteczkach. Te ze zdjęcia upieczesz raz - dwa w maszynce do ciastek i jest to najłatwiejszy sposób.





Z przepisu wychodzi około 30 sztuk kuleczek
. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.


Naszykuj:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 60 g masła lub oleju
  • 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały banan)
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Szczyptę soli
  • Cukier waniliowy lub olejek
  • Cukier-puder
  • 200g czekolady 
  • Drewniany patyczek



Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku ciastek. 
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko oraz aromat waniliowy i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę do studzenia i w tym czasie wstawiamy kolejną porcję ciastek.

Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Końcówkę patyczka wbij w ciasteczko i zanurz je w czekoladzie. Wyciągnij, odczekaj kilka sekund i obtocz cukrem-pudrem. 

Voila! Zajadamy :)





(WEL)

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel