Darmowa dostawa od 199,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Cukierek albo psikus! Sprawdzone przekąski na imprezę Halloween.

2021-10-19
Cukierek albo psikus! Sprawdzone przekąski na imprezę Halloween.

Święto Halloween z roku na rok zyskuje na popularności w Polsce. Niezależnie czy zamierzasz przygotować halloweenowe przyjęcie w iście amerykańskim stylu, czy jedynie oczekiwać na pukanie dzieci, będziesz potrzebować przekąsek, aby poczęstować nimi gości. Co przygotować na Halloween? Sprawdź nasze pomysły!

Cukrowa pajęczyna. Pomysł na pajęczynę na Halloween

Jak Halloween, to pajęczyny! Świetnym pomysłem na ozdobienie stołu, ciast, czy muffinek jest wykorzystanie w tym charakterze waty cukrowej. Domowe urządzenie do waty cukrowej to naprawdę niewielki koszt, a przy tym nieszablonowa atrakcja uatrakcyjniająca samą imprezę. Wbrew pozorom nie tylko dzieci ją kochają... :-) Do zrobienia waty wystarczy miarka cukru i postępowanie według instrukcji dołączonej do urządzenia.
Urządzenie do waty cukrowej AM-6414
pajęczyna z waty cukrowej

Halloweenowe muffiny

Bardzo dobrym pomysłem na imprezową przekąskę są oczywiście nieśmiertelne muffinki (lub babeczki), a to dlatego, że idealnie nadają się do tego, by chwycić je ze stołu i zjeść „na raz", a przy tym można je ozdobić dowolnymi motywami, w zależności od tematu imprezy. Proponujemy wzór w strrraszne pająki, w których za nóżki posłużyć mogą kawałki precelków, żelki lub zastygnięte smugi z wcześniej roztopionej czekolady. Oczy pająków wykonać można z białego lukru lub pianek marshmallow. Czekoladowa posypka sprawi, że pająki wydadzą się bardziej włochate. Możemy też przygotować czekoladowe muffinny i ozdobić je wyciętymi z papieru nietoperzami lub pająkami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!


Przepis na halloweenowe muffiny:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka lub na bardziej wilgotne proponuje 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 1/4 szklanki oleju lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao (jeśli chcemy przygotować muffiny w wersji czekoladowej)
  • czekolada i owoce (jeśli chcemy dodać je do babeczek)

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej dodać jajka, olej, mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi do uzyskania jednolitej masy - na przykład mikserem ręcznym HM-2019. Na końcu dodać dodatki (np. czekoladę, owoce) i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek (12 sztuk). Piec przez 25 min, muffinki mają mieć złoty kolor. Upieczone wyjąć na kratkę, wystudzić i ozdobić.

czekoladowe babeczki na Halloween
Mikser ręczny HM-2019

Halloweenowe ciastka popcakes

Kultowe słodkości to także ciasteczka na patyku (popcakes lub cake pops). Łatwość przygotowania oraz nieskończone możliwości udekorowania sprawią, że cake pops staną się hitem każdego przyjęcia! Ciastka popcakes mogą stanowić dobra podstawę do przygotowania strasznych gałek ocznych! Aby ułatwić sobie przygotowanie tych pysznych ciasteczek polecamy skorzystać ze specjalnej maszynki do ciastek popcakes.

Do przygotowania ciastek z polewą będziesz potrzebować:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowe lub cukier wanilinowy
  • biała czekolada do polewy
  • kolorowy lukier
  • czarne draże na źrenice
Przygotowanie ciastek:
Odmierz potrzebne składniki na elektronicznej wadze kuchennej i przełóż (poza masłem, które dodamy później) do misy obrotowej miksera MS-2019 i mieszaj do czasu połączenia składników. Następnie dodaj masło i miksuj do uzyskania puszystej masy, około 5 min. Gotowym ciastem wypełnij dolne formy w maszynki do ciastek popcakes i piecz do uzyskania złotego koloru. Następnie ciastka odstawiamy do ostygnięcia.

Polewa:
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Żeby przyspieszyć jej topnienie, czekoladę rozdrobnij na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka, w którym będzie wrząca woda. Miskę połóż na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzej wodę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając czekoladę, aż się roztopi. Ciasteczka nabij na patyczki i zanurz w polewie następnie odstaw je do zastygnięcia. Kiedy już czekolada zastygnie możesz przystąpić do dekorowania lukrem i drażami!
Maszynka do ciastek popcakes
przerażające gałki oczne - ciasteczka popcakes

Idealna przekąska na wieczorny seans filmowy Halloween — karmelowy popcorn

Halloweenowy wieczór osłodzi również przepyszne, klasyczne zestawienie popcornu z karmelem (również solonym! ;)). Idealny do strasznego seansu kinowego z horrorami w roli głównej! Do szybkiego przygotowania popcornu polecamy nasze urządzenie do popcornu. Wykonasz w nim popcorn w dwie minuty i to bez użycia oleju!

Po przygotowaniu popcornu czas na polewę! Potrzebne będą:
  • 125 g masła
  • cukier 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
Te wszystkie składniki (poza sodą) umieść na dużej patelni i roztop, cały czas mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz moc i gotuj, już nie mieszając. Gdy karmel zmieni kolor na złoty, dodaj sodę i wymieszaj. Odstaw z ognia i polej popcorn gorącym syropem. Następnie dokładnie mieszamy, by pokrył cały popcorn.

Podawaj, gdy karmel zaschnie.
Urządzenie do popcornu AM-6611
karmelowy popcorn
Pokaż więcej wpisów z Październik 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel