Cukierek albo psikus! Sprawdzone przekąski na imprezę Halloween.
Święto Halloween z roku na rok zyskuje na popularności w Polsce. Niezależnie czy zamierzasz przygotować halloweenowe przyjęcie w iście amerykańskim stylu, czy jedynie oczekiwać na pukanie dzieci, będziesz potrzebować przekąsek, aby poczęstować nimi gości. Co przygotować na Halloween? Sprawdź nasze pomysły!
Cukrowa pajęczyna. Pomysł na pajęczynę na Halloween
Halloweenowe muffiny
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka lub na bardziej wilgotne proponuje 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
- 1/4 szklanki oleju lub masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao (jeśli chcemy przygotować muffiny w wersji czekoladowej)
- czekolada i owoce (jeśli chcemy dodać je do babeczek)
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej dodać jajka, olej, mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi do uzyskania jednolitej masy - na przykład mikserem ręcznym HM-2019. Na końcu dodać dodatki (np. czekoladę, owoce) i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek (12 sztuk). Piec przez 25 min, muffinki mają mieć złoty kolor. Upieczone wyjąć na kratkę, wystudzić i ozdobić.
Halloweenowe ciastka popcakes
Do przygotowania ciastek z polewą będziesz potrzebować:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 60 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowe lub cukier wanilinowy
- biała czekolada do polewy
- kolorowy lukier
- czarne draże na źrenice
Odmierz potrzebne składniki na elektronicznej wadze kuchennej i przełóż (poza masłem, które dodamy później) do misy obrotowej miksera MS-2019 i mieszaj do czasu połączenia składników. Następnie dodaj masło i miksuj do uzyskania puszystej masy, około 5 min. Gotowym ciastem wypełnij dolne formy w maszynki do ciastek popcakes i piecz do uzyskania złotego koloru. Następnie ciastka odstawiamy do ostygnięcia.
Polewa:
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Żeby przyspieszyć jej topnienie, czekoladę rozdrobnij na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka, w którym będzie wrząca woda. Miskę połóż na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzej wodę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając czekoladę, aż się roztopi. Ciasteczka nabij na patyczki i zanurz w polewie następnie odstaw je do zastygnięcia. Kiedy już czekolada zastygnie możesz przystąpić do dekorowania lukrem i drażami!
Idealna przekąska na wieczorny seans filmowy Halloween — karmelowy popcorn
Po przygotowaniu popcornu czas na polewę! Potrzebne będą:
- 125 g masła
- cukier 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
Podawaj, gdy karmel zaschnie.