Ciasteczka popcakes!
2018-09-04
Swego czasu kolorowe ciastka popcakes (zwane też "cake pops") szturmem zawojowały Instagram przebijając swoją popularnością nawet muffiny. Dzięki uroczemu wyglądowi i małym rozmiarom stanowią idealną przekąskę na imprezę, kinderbal lub ozdobę stołu podczas spotkania przy kawie. Są tak śliczne, że ciężko zdecydować, czy lepiej je zjeść czy tylko na nie patrzeć :)
Popcakes mają tę zaletę, że robi się je bardzo prosto, a uzyskany efekt jest jak z obrazka. Ciężko powiedzieć, czy większą przyjemność daje ich tworzenie, oglądanie czy pałaszowanie. To również fantastyczna zabawa, która spodoba się dzieciom.
Poniższy przepis przeznaczony jest do tworzenia popcakes przy pomocy maszynki do wypieku ciastek. Kuleczki upieczone w ten sposób są odrobinę inne niż te zagniatane z okruszków i swoją konsystencją bardziej przypominają ciasteczka niż trufle. Mają również te zaletę, że można je dowolnie nadziać – kremem, czekoladą czy marmoladą. Przygotowuje się je szybciej i nie ma konieczności wcześniejszego wypieku większego ciasta, zagniatania ani formowania.
Ciasteczka z przepisu wychodzą perfekcyjne i takie same- leciutkie, miękkie i puszyste, idealne do natychmiastowego oblania czekoladą lub lukrem i obtoczenia w kolorowych posypkach.
Z przepisu wychodzi około 30 sztuk miniciasteczek. Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować, podobnie jak przepis na muffiny - poprzez dodatek kakao, płatków czekolady, orzeszków, rodzynek itp. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Naszykuj:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 60 g masła lub oleju
• 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały banan)
• 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• Szczyptę soli
Do dekoracji:
• 200 g czekolady (dowolnej – białej, mlecznej, gorzkiej) lub kolorowy lukier
• Posypki cukiernicze
• Patyczki do lizaków
Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku popcakes.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę lub deskę, aby odpowiednio ostygły, a tymczasem wstawiamy kolejną porcję ciastek.
Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Końcówkę patyczka zamocz w czekoladzie lub lukrze, następnie nabij na niego kulkę i zanurz ją w czekoladzie lub lukrze. Wyciągnij, odczekaj 2-3 sekundy i obtocz w kolorowej posypce. Odpowiednio gęsty lukier nie powinien mocno ściekać, warto jednak dać mu chwilę na ostygnięcie w temperaturze pokojowej. Możesz w tym celu wbić patyczki w wysypany cukier, włożyć do naczynia lub umieścić „do góry nogami” na talerzyku.
Voila! Zajadamy :)
Popcakes mają tę zaletę, że robi się je bardzo prosto, a uzyskany efekt jest jak z obrazka. Ciężko powiedzieć, czy większą przyjemność daje ich tworzenie, oglądanie czy pałaszowanie. To również fantastyczna zabawa, która spodoba się dzieciom.
Poniższy przepis przeznaczony jest do tworzenia popcakes przy pomocy maszynki do wypieku ciastek. Kuleczki upieczone w ten sposób są odrobinę inne niż te zagniatane z okruszków i swoją konsystencją bardziej przypominają ciasteczka niż trufle. Mają również te zaletę, że można je dowolnie nadziać – kremem, czekoladą czy marmoladą. Przygotowuje się je szybciej i nie ma konieczności wcześniejszego wypieku większego ciasta, zagniatania ani formowania.
Ciasteczka z przepisu wychodzą perfekcyjne i takie same- leciutkie, miękkie i puszyste, idealne do natychmiastowego oblania czekoladą lub lukrem i obtoczenia w kolorowych posypkach.
Z przepisu wychodzi około 30 sztuk miniciasteczek. Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować, podobnie jak przepis na muffiny - poprzez dodatek kakao, płatków czekolady, orzeszków, rodzynek itp. Aby ciasto wyszło bardziej „mokre”, część dodawanego mleka można zastąpić odrobiną jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Naszykuj:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 60 g masła lub oleju
• 1 duże jajko (w wersji wegańskiej - dojrzały banan)
• 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• Szczyptę soli
Do dekoracji:
• 200 g czekolady (dowolnej – białej, mlecznej, gorzkiej) lub kolorowy lukier
• Posypki cukiernicze
• Patyczki do lizaków
Przygotowanie:
Rozgrzewamy maszynkę do wypieku popcakes.
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto gotowe!
Masą wypełniamy formy w dolnej pokrywie urządzenia, przykrywamy i pieczemy około 5 minut (do suchego patyczka). Upieczone kuleczki przekładamy na kratkę lub deskę, aby odpowiednio ostygły, a tymczasem wstawiamy kolejną porcję ciastek.
Aby odpowiednio rozpuścić czekoladę do dekoracji można wykorzystać kąpiel wodną (rozpuszczanie w naczyniu nad parująca wodą) lub kuchenkę mikrofalową.
Końcówkę patyczka zamocz w czekoladzie lub lukrze, następnie nabij na niego kulkę i zanurz ją w czekoladzie lub lukrze. Wyciągnij, odczekaj 2-3 sekundy i obtocz w kolorowej posypce. Odpowiednio gęsty lukier nie powinien mocno ściekać, warto jednak dać mu chwilę na ostygnięcie w temperaturze pokojowej. Możesz w tym celu wbić patyczki w wysypany cukier, włożyć do naczynia lub umieścić „do góry nogami” na talerzyku.
Voila! Zajadamy :)
Jak zrobić popcakes?
Wszystkiego dowiesz się w naszym wpisie blogowym?
Jak ozdobić popcakes?
Można do tego wykorzystać wiele gotowych produktów.
(WEL)
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2018