Cukierek albo psikus! Przekąski na Halloween

2019-10-16
Cukierek albo psikus! Przekąski na Halloween
Pokusa halloweenowych słodkości już coraz bliżej! Święto Halloween staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Coraz więcej dzieci przebiera się i udaje się wraz z przyjaciółmi na poszukiwanie słodyczy, a młodzież i dorośli organizują tematyczne, przebierane imprezy. Niezależnie czy zamierzasz przygotować halloweenowe przyjęcie w iście amerykańskim stylu, czy jedynie oczekiwać na pukanie dzieci, potrzebować będziesz przekąsek, aby poczęstować nimi gości. Co przygotować na Halloween? Sprawdź nasze pomysły!



Sztuczna pajęczyna na Halloween

Jak Halloween, to pajęczyny! Świetnym pomysłem na ozdobienie stołu, ciast czy muffinek jest wykorzystanie w tym charakterze waty cukrowej. Domowa maszynka do waty cukrowej to naprawdę niewielki koszt, a przy tym nieszablonowa atrakcja uatrakcyjniająca samą imprezę. Wbrew pozorom nie tylko dzieci ją kochają... :) Do wykonania waty wystarczy miarka cukru i postępowanie według instrukcji dołączonej do opakowania. Powodzenia!



Halloweenowe muffiny

Bardzo dobrym pomysłem na przekąskę imprezową są również oczywiście nieśmiertelne muffinki (lub babeczki), a to dlatego, że idealnie nadają się do tego, by chwycić je ze stołu i zjeść "na raz", a przy tym można je ozdobić dowolnymi motywami, w zależności od tematu imprezy. Tym razem proponujemy wzór w strrraszne pająki - za nóżki posłużyć mogą kawałki precelków, żelki lub zastygnięte smugi z wcześniej roztopionej czekolady. Oczy wykonać można z białego lukru lub pianek marshmallow. Czekoladowa posypka sprawi, że pająki wydadzą się bardziej włochate. 

Przepis na halloweenowe muffiny:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka lub na bardziej wilgotne proponuje 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 1/4 szklanki oleju lub masła
  • 2 jajka

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej dodać jajka, olej, mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi do uzyskania jednolitej masy - na przykład mikserem 3w1 (bardzo polecamy! :)). Na końcu dodać dodatki (np. czekoladę, owoce) i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek  (12 sztuk). Piec przez 25 min, muffinki mają mieć złoty kolor. Upieczone wyjąć na kratkę, wystudzić i ozdobić.

Wszystkie składniki precyzyjnie odmierzysz na klasycznej wadze kuchennej - zobacz naszą kolekcję w pięknych, bajecznych motywach!








Karmelowy popcorn

Wieczór halloween osłodzi również przepyszne, klasyczne zestawienie popcornu z karmelem (również solonym! ;)) - idealny do strasznego seansu kinowego z horrorami w roli głównej!




Przepis na karmelowy popcorn  
                                                 
urządzeniu do popcornu marki Łucznik wykonasz popcorn w dwie minuty i to bez użycia oleju! W instrukcji dołączonej do opakowania znajdziesz szczegółowy opis przyrządzania popcornu. Następnie wykonaj polewę karmelową – potrzebne będą: masło 125 gram, cukier 2/3 szklanki  i miód 2 łyżki  oraz soda: 1 łyżeczka.
Te wszystkie składniki umieść na dużej patelni i roztop, cały czas mieszając. Gdy zacznie bulgotać zmniejsz moc i gotuj, już NIE MIESZAJĄC. Gdy karmel zmieni kolor na złoty, dodaj sodę i wymieszaj. Odstaw z ognia i polej popcorn gorącym syropem. Następnie dokładnie mieszamy by pokrył cały popcorn. Podawaj gdy karmel zaschnie. Smacznego!




Halloweenowe popcakes

Kultowe słodkości to także ciasteczka na patyku wykonane za pomocą urządzenia do ciastek popcakes. To ulubiony deser małych i dużych dzieci (i nie tylko)!

Do przygotowania tych smakołyków będziesz potrzebować:

  •      100 g mąki pszennej
  •      80 g cukru
  •      60 g rozpuszczonego masła
  •      2 jajka
  •      30 g mąki ziemniaczanej
  •      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •      1 łyżeczka esencji waniliowe lub cukier wanilinowy       
  •      czekolada do polewy – tu ilość i rodzaj wg upodobań lub potrzeby       
  •      posypki i dekoracje – wg uznania 

Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy masło i nadal miksujemy do uzyskania puszystej masy , około 5 minut. Gotowym ciastem wypełniamy dolne formy w urządzeniu i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Następnie ciastka  odstawiamy do ostygnięcia.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – do miski wsypać połamane tabliczki czekolady i całość umieścić na rondelku z gotującą się, mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasteczka nabijamy na patyk i zanurzamy w naszych ulubionych polewach i posypkach, dekorujemy i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego!


Pokaż więcej wpisów z Październik 2019
  • delicious
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel