Jak zachować świeżość w lodówce?

2018-10-09
Jak zachować świeżość w lodówce?Czy wiesz, że na każdej półce w lodówce panuje inna temperatura i mają one różne przeznaczenie? Odpowiednia organizacja lodówki to bardzo praktyczna rzecz. Zobacz, jak robią to profesjonaliści i czerpiąc garściami z doświadczenia najlepszych lokali gastronomicznych ciesz się higieną i świeżością posiłków! Dzięki dobrej organizacji zawsze wiesz, co i do kiedy możesz zjeść, by nie narazić swojego żołądka, nie zapomnisz o kończącym się produkcie podczas rutynowych zakupów, a podczas otwierania drzwi lodówki czujesz wyłącznie świeżość. 


Krok 1 - higiena
Przy okazji reorganizacji lodówki dobrze jest ją rozmrozić i wyczyścić. To świetna okazja do przeglądu wszystkich produktów, puszek i słoików. Sprawdź, czy nie minęły terminy ich przydatności, szczególnie tych otwartych. Do mycia lodówki najlepiej jest użyć ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła lub płynu do naczyń. Niektórzy producenci polecają specjalnie w tym celu przygotowane preparaty. Do czyszczenia lodówek nie zaleca się stosowania środków czyszczących z mikrodrobinami typu pasty, mleczka do czyszczenia ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów.
Warto pamiętać również o tym, że zawsze myjemy wyłączoną lodówkę. Próba czyszczenia włączonego sprzętu może skutkować jego zepsuciem.


Krok 2 – segregacja
Warto wziąć przykład z dobrej praktyki stosowanej w dobrych restauracjach, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Ustal z domownikami, że świeżo kupione produkty będą dokładane po jednej stronie lodówki, a po drugiej znajdować się będą artykuły kupione wcześniej oraz otwarte opakowania, które zostaną zużyte w pierwszej kolejności. Ułożenie produktów w lodówce ma znaczenie również ze względu na występujące wewnątrz różnice temperatur. Najcieplejszym miejscem w lodówce jest najwyższa półka, natomiast najzimniejszym - dolna półka.

Na najwyższej półce w lodówce powinny więc leżeć produkty o najdłuższej trwałości, np. żywność przechowywana w słoikach i pasteryzowana, jak dżemy czy przetwory. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się też doskonale do przechowywania ciast i deserów, które wymagają chłodzenia.

Niżej, na środkowych półkach, można przechowywać żywność o krótszej trwałości. To idealne miejsce na gotowe potrawy, które planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy umieścić tu także produkty takie jak nabiał (sery i jogurty), które wymagają przechowywania w temperaturze niższej niż 5°C.

Najzimniejsze miejsce, czyli najniższe półki, powinniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najszybciej. Tu warto umieścić świeże mięso, ryby i wędliny, a także pokrojone owoce lub warzywa. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie tu rzeczy, po które sięgamy najczęściej, by znajdowały się w łatwo dostępnym miejscu. Krótki czas otwarcia drzwi będzie korzystnie wpływał na kondycję naszej chłodziarki.

Jeśli nie zależy nam na przechowywaniu napojów w bardzo niskiej temperaturze, możemy tradycyjnie przeznaczyć im miejsce w drzwiach lodówki. W tym miejscu szybko i często robi się cieplej podczas otwierania drzwi urządzenia, dlatego trzymajmy tu produkty, które nie wymagają niskiej temperatury.
To również idealne miejsce na położenie kuli pochłaniającej zapachy, aby w lodówce zawsze było świeżo.

Krok 3- pojemniki
Wystarczy posegregować żywność do pojemnych plastikowych pudełek lub koszyków i opisać je w odpowiedni sposób, aby w lodówce momentalnie zrobił się porządek. Dobrze jest mieć osobne pojemniki na warzywa, sosy, mięso, sery – zwłaszcza te ostatnie powinno się przechowywać osobno, by uniknąć ich przedwczesnego psucia się. Nie zapomnij też o pojemniku na rzeczy, które wkrótce stracą datę ważności i tam je po prostu wkładaj. Dzięki temu zawsze wiadomo, co trzeba zużyć najpierw.
W pojemniku, w którym trzymasz warzywa, rozłóż ręcznik papierowy - dzięki temu dłużej będą świeże. Pamiętaj tylko, by co kilka dni wymienić go na nowy, by nie nasiąkł wilgocią.

…również w zamrażarce
Spróbuj sobie przypomnieć - co dokładnie masz w swojej zamrażarce? Większość osób nie pamięta co i kiedy właściwie do niej włożyła i co wala się po kątach, dodatkowo przegrzebanie się przez worki jest zwykle denerwujące. Dlatego warto zastosować pionowe pojemniki i posortować rzeczy – na przykład osobno frytki, zamrożone mięso i warzywa. Dobrze gdyby miały uszy, za które łatwo je wyciągniesz i zaoszczędzisz nerwy.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2018
Polecane
Blender kielichowy BL566Blender kielichowy BL566
119,00 zł149,00 zł238 pkt.
Kulki do prania antykłaczkiKulki do prania antykłaczki
12,90 zł19,90 zł25.80 pkt.
Wkłady odświeżające do lodówkiWkłady odświeżające do lodówki
6,99 zł19,99 zł13.98 pkt.
Mikser planetarny FM 201Mikser planetarny FM 201
299,00 zł369,00 zł598 pkt.
Odkurzacz pionowy 2w1 OP-2018Odkurzacz pionowy 2w1 OP-2018
319,00 zł369,00 zł638 pkt.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel